به گزارش «راهبرد معاصر»؛ در حاشیه نشست یک روزه وزیران امور خارجه شورای همکاری خلیج فارس و روسیه که به تازگی در مسکو برگزار شد، رخدادی جنجال برانگیز شد و آن ادعاهای تکراری در زمینه جزایر سه گانه ایرانی بود.
این موضوع واکنشهای زیادی در ایران به همراه داشت؛ اتفاقی مشابه که چند ماه پیش هنگام حضور شی جین پینگ، رئیس جمهور چین در اجلاس شورای همکاری خلیج فارس در عربستان به وجود آمده بود.
قبل از آنکه به موضع روسیه پرداخته شود، باید گفت رخدادهای مثبت این نشست تحت الشعاع موضوع جزایر سه گانه قرار گرفتند و بازتاب خبری نداشتند. برخی از این نکات مثبت به شرح زیر هستند:
در بیانیه مشترک، امارات متحده عربی از طرح ادعای مالکیت بر جزایر پرهیز کرد و در عوض خواستار گفت و گوی دوجانبه یا داوری زیر نظر سازمان ملل متحد برای حل و فصل اختلاف شد
نکته ای که وجود دارد، اینکه در بیانیه مشترک، امارات متحده عربی از طرح ادعای مالکیت بر جزایر پرهیز کرد و در عوض خواستار گفت و گوی دوجانبه یا داوری زیر نظر سازمان ملل متحد برای حل و فصل اختلاف شد. موضوعی که به نظر می آید دستاویزی برای روسیه باشد تا از عبارت «حل و فصل مسالمت آمیز» برای همراهی با اقدام شورای همکاری خلیج فارس استفاده کند.
درواقع موضوع جزایر سه گانه ابتدا ذیل عنوان کلی «همه تلاشهای صلح آمیز» آمده است و در ادامه عبارت تهدیدآمیز یا تحریک کنندهای به چشم نمیخورد و متن به گونهای بسیار دیپلماتیک و محتاطانه طراحی شده است تا امکان تفسیر موسع از آن وجود داشته باشد.
با وجود این توجیهات و دستاویزها، حتماً مقام های روسی به این موضوع واقف بودهاند آب، خاک و تمامیت ارضی موضوعاتی هستند که هرگز مورد مذاکره ولو به صورت مسالمت آمیز قرار نخواهند گرفت و حتی چنین طرز بیان ملایمی نیز برای جمهوری اسلامی ایران قابل تحمل نیست. آخرین تجربه تلخ ایران از مذاکره درباره آب و خاک خود به مذاکرات انگلیسی ها با محمدرضا پهلوی بازمیگردد که به جدایی بحرین از ایران انجامید.
بنابراین موضوع تمامیت ارضی برای هر کشوری به ویژه ایرانیان خط قرمز مطلق به شمار میرود که کشورهای دیگر به ویژه متحدان و همپیمانان بایست نسبت به بار معنایی کلمات و عبارت ها درباره آن کمال دقت را داشته باشند.
موضوع مهم دیگر، نگاه راهبردی به روند تغییر آرایش قدرت در جهان است؛ در واقع بلوک قدرت جدیدی در حال شکلگیری است که سه کشور منتقد هژمونی آمریکا در جهان، یعنی چین، روسیه و ایران محوریت آن را تشکیل دادهاند. باید توجه کرد این همگرایی در ابتدای راه خود قرار دارد و همچنان بسیار آسیب پذیر است. طبعاً آمریکا تمام تلاش خود را برای کارشکنی و تفرقه افکنی با هدف جلوگیری از اتحاد این کشورها با همدیگر به کار خواهد بست. بنابراین در زمینه های بسیار حساسی مانند جزایر سهگانه، روسیه و چین باید آگاه باشند مبادا به اعتماد متقابلی که به سختی پدید آمده است، لطمه وارد کنند.
موضوع تمامیت ارضی برای هر کشوری به ویژه ایرانیان خط قرمز مطلق به شمار میرود که کشورهای دیگر به ویژه متحدان و همپیمانان بایست نسبت به بار معنایی کلمات و عبارت ها درباره آن کمال دقت را داشته باشند
کشورهای حوزه خلیج فارس نیز باید واقف شوند، اکنون که بعد از سالها موقعیتی برای تنش زدایی با جمهوری اسلامی ایران پدید آمده است، با پیش کشیدن مداوم موضوع جزایر سهگانه فرصت را از بین نبرند. در نظام بینالملل، فرصتهای دوستی بسیار کمیابتر از ظرفیتهای تنش هستند و باید از هر فرصتی برای ایجاد روابط دوستانه به دقت محافظت کرد. یادآوری اختلافات در شرایط ترمیم روابط، حاصلی غیر از توقف یا کند شدن تنش زدایی نخواهد داشت.
بعد از انتشار خبر نشست شورای همکاری خلیج فارس، موجی از واکنشهای اغراق شده رسانههای طرفدار غرب را شاهد بودیم. در واقع این رسانه ها می خواهند جمهوری اسلامی را با بازی دو سر باخت مواجه کنند، زیرا اگر به جرم نشر اکاذیب مورد پیگرد قضایی قرار گیرند، موج جدیدی به راه میافتد و اگر اعتنایی نشود، انحراف افکار عمومی ادامه خواهد یافت. این روند به طریق اولی در شبکههای اجتماعی و فضای مجازی بازنمایی میشود و افکار عمومی را علیه کشورهای دوست و هم پیمان جهتدهی میکند.
روسها بایست بدانند بیاحتیاطی در رفتار بینالمللی، خوراک لازم را برای تقویت جنگ روانی علیه آنها فراهم خواهد آورد و این موضوع در دراز مدت ادامه همکاری و ائتلاف دو کشور را دشوار خواهد کرد. امید اینکه مقام های جمهوری اسلامی ایران در تعاملات دیپلماتیک مراتب نارضایتی ایران را به طور کامل منتقل کرده باشند تا چنین مواردی در آینده تکرار نشود.